Bacon – den veganske slags

Alle elsker bacon. Eller næsten alle i hvert fald :) Nogen kan måske ligefrem ikke overskue at blive vegetar alene på grund af bacon.

Men bacon er ikke sundt, langt fra. Der er faktisk ikke rigtig noget godt at sige om bacon udover lige smagen. Det er fyldt med det usunde fedt samt nitrit og andre tilsætningsstoffer.

For slet ikke at tale om den stakkels gris som har måttet ligge krop til.

Men der er godt nyt, for det kan faktisk lade sig gøre at lave noget som minder så meget om bacon at man ikke mærker savnet efter den ægte vare.

Bacon

Der er flere forskellige måder at lave det på, jeg har afprøvet 3 af dem. Jeg vil starte med noget helt nyt som er opfundet af folkene bag www.veganer.nu. De kalder det for lækon og det er lavet af rispapir.

Lækon

Det lyder ret mærkeligt, ikke? Bacon lavet af rispapir. Hvordan kommer man overhovedet på den tanke? Men et faktum er det at det smager fantastisk, det er virkelig sprødt og smagen minder rigtig meget om bacon. Rispapir fås blandt andet i de asiatiske supermarkeder.

rispapir

 

 

 

 

 

 

Her er et billede af mit forsøg:

lækon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det ligner da virkelig meget bacon, ikke? Det er ret nemt at lave og opskriften kan du finde her: Lækon

Nr. to mulighed er lavet af shiitake svampe og den opskrift kommer her:

Bacon af shiitake svampe

Denne form for bacon tager sig ikke helt så flot ud, for svampene er små men det smager også rigtig baconagtigt og bliver meget sprødt og lækkert.

Det er meget nemt at lave og jeg foreslår man gør det på følgende måde:

4 pers.

Ingredienser:

  • 2 bakker shiitake svampe (kan f.eks. købes i Føtex)
  • 4 spsk. olie
  •  8 tsk. soja
  • ½ tsk. røget paprika
  • 2 tsk. gærflager

Shiitake bacon

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåde:

De svampe jeg har købt har været rene og klar til brug, ellers børstes de fri for jord. Skær dem i skiver af 3 mm, ikke tykkere hvis de skal være sprøde og det skal de efter min mening. Skær stokken af og skær også den i skiver læg den evt. ved.  Rør marinaden sammen af de øvrige ingredienser og kom det hele i en skål. Rør godt rundt så alle svampeskiverne er dækket. Lad den stå mindst et kvarter og gerne flere timer.

Tænd ovnen på 175° og fordel svampene på bagepladen på et stykke bagepapir. De skal ligge i ét lag og have 15-20 minutter i ovnen.

Kunsten er nu at få dem alle sprøde uden at de bliver brændt. De vil under alle omstændigheder blive sorte, men det gør svampe jo. Men er nogen af dem for tykke, vil de blive bløde og de tyndeste kan blive sorte. Man kan evt. prøve sig frem, sætte ovnen op på 200 °, eller give dem noget varmluft. Hvis de alle skal være sprøde og ikke brændte, er det bedst at tage dem ud af ovnen lidt efter lidt.

Men – de bliver først rigtig sprøde når de er blevet kolde.

De smager virkelig fantastisk, du vil blive overrasket over hvor meget de minder om bacon både i smag og konsistens. Og så er de jo – i modsætning til bacon – sunde.

Jeg har så gemt min egen favorit til sidst,  nemlig facon (de navne :) ) Jeg ved ikke hvem der har opfundet denne opskrift og navnet men den kan findes i mange variationer rundt omkring. Det er marinaden som varierer og jeg har prøvet mig lidt frem og er kommet frem til den som jeg synes smager mest af bacon. Mange vil måske synes at lækon opskriften er den bedste (den med rispapir) men jeg synes der er for lidt bid i den, det føles lidt for meget som at spise luft.

Tofu som bacon = Facon (fæjkon)

4 pers.

Facon

 

 

 

 

Ingredienser:

  • 500 g fast tofu
  • 3 spsk. olie
  • 3 spsk. soja
  • 1 tsk. røget paprika
  • 6 spsk. gærflager
  • 2 spsk. vand
  • 1 tsk. liquid smoke *
  • Olie til stegning

Fremgangsmåde:

Skær tofuen i små tern som er max ½ cm. tykke. Steg ternene i olie til de er sprøde på alle sider fuldstændig som med bacon. Rør ofte.

Bland alle de andre ingredienser imens. Marinaden skal være ret tyk.

Når tofuternene er sprøde kommes de direkte fra panden over i marinaden. Rør godt rundt og lad dem stå og trække et kvarters tid. Tilbage på panden med det hele og lad det stege et par minutter igen.

Brændende kærlighed med facon:

Facon1

 

 

 

 

 

 

 

Du vil blive overrasket over hvor meget disse opskrifter minder om bacon. Baconsmagen kommer fra gærflagerne, sojaen, den røgede paprika samt liquid smoke. Forholdet er lidt forskelligt i de tre opskrifter og jeg har endnu ikke fundet den helt perfekte sammensætning. Men smag og behag er også forskellig, så prøv dig frem.

God fornøjelse :)

 

*Kan købes i Sallings webshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *