Den rige mands ko stjæler den fattige mands brød

Gandhi har engang udtalt: Den rige mands ko stjæler den fattige mands brød.

Men hvad betyder det egentlig helt nøjagtigt? Det betyder faktisk at vi i dag, hvis vi ser på verden som et hele, foretrækker at producere mad til landbrugsdyr fremfor til mennesker.

Den rige mands ko stjæler den fattige mands brød

 

 

 

 

Industriel produktion af landbrugsdyr er ganske vist meget effektiv men foderet består i høj grad af kornprodukter, således at der dyrkes enorme mængder af kornprodukter som bruges til foder til de mange, mange landbrugsdyr.

Disse afgrøder kunne i stedet bruges direkte til menneskeføde i stedet for at de først skal igennem en ko. Hvis vi spiste afgrøderne direkte, ville der være mad til 3-4 gange så mange mennesker som der er nu.

Men vestens hunger efter kød gør, at vi ignorerer dette faktum. Vesten dyrker kornprodukter over hele verden, også i Sydamerika og Afrika. I Sydamerika ryddes der blandt andet store mængder af regnskov for at gøre plads til dyrkning af sojabønner til dyrefoder. I Afrika sulter befolkningen samtidig med at der dyrkes korn som sendes til vestens landbrugsdyr.

For at producere 1 kg. kød skal der bruges ca. 5 kg. korn (lidt afhængigt af hvilket kød og hvilket korn).

Den rige mands ko stjæler den fattige mands brød

 

 

 

 

 

Mens Danmark har tradition for at kød er en væsentlig del af menuen og hvor kun 1-3 % er vegetarer, er det i Indien kun ca. 30 % af befolkningen, der spiser kød. De indiske vegetarer menes at udgøre mere end 70 % af verdens vegetarer. Heldigvis er tallet stigende i vesten, mens det desværre er faldende i Asien.

Tænk lige lidt over dette næste gang du sætter tænderne i en saftig bøf. Og husk, at det er dig, som skal tage ansvar. Det er for letkøbt at sige at det jo ikke gør nogen forskel om du spiser bøf eller grøntsager.

Jo, det gør en forskel. Så simpelt er det. Så tænk dig om. DU har et ansvar. For fattigdom. For regnskoven. For planeten jorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *