Er mælk sundt eller sundhedsskadeligt?

Jeg har aldrig drukket mælk. Min mor har altid sagt, at da hun holdt op med at amme mig, så var det helt slut med mælk for mit vedkommende, jeg ville simpelthen ikke drikke det.

Dette kan jeg selvfølgelig ikke selv huske, men jeg kan huske, at jeg op igennem min barndom altid har haft en aversion imod mælk. Jeg ved ikke hvorfor men jeg haft det sådan altid og har det den dag i dag. Jeg har ikke drukket ét eneste glas mælk i mit liv. På grund af min egen aversion har jeg heller aldrig insisteret på at mine børn skulle drikke det, og det er jeg glad for i dag.

mælk

 

 

 

 

 

 

 

Men vi er en nation af inkarnerede mælkedrikkere og vi er alle blevet flasket op med at mælk skal vi have og helst ½ liter om dagen. Men ARLA og de andre mælkefabrikanter skal vi ikke lytte til, vel. De har jo deres egen dagsorden og den handler ikke om vores sundhed. Den handler udelukkende om at sælge mere mælk og de bilder os gladeligt ind at mælk er sundt og uundværligt, hvilket de har gjort i en menneskealder.

Er mælk sundt eller sundhedsskadeligt?

Men nu bliver der langt om længe forsket i om det nu også er så sundt med al den mælk. Der bliver skrevet en hel del for og imod og mange begynder at stille spørgsmålstegn ved det.

  • Mennesket er den eneste race på jorden som drikker mælken fra et andet dyr.
  • Mennesket er den eneste race som drikker mælk udover babystadiet. Alle andre pattedyr klarer sig uden mælk, ja, selv en gravid ko drikker jo ikke mælk.
  • Danmark er et af de lande i verden, som drikker mest mælk pr. indbygger – og samtidig et af de lande som har den højeste forekomst af knogleskørhed.

Det er da tankevækkende!

I en række asiatiske lande drikker man ikke mælk, her tåler befolkningen ikke mælkeprodukter, idet de ikke danner det mælkesukker-spaltende enzym laktase. Men disse befolkninger er ikke mere syge eller usunde af den grund. Faktisk tværtimod. Japan er blandt de lande i verden, der har det laveste indtag af mælkeprodukter, og samtidig er forekomsten af f.eks. osteoporose (knogleskørhed) netop her meget lav.

Koens mælk er skabt til at give kalven den næring som den skal bruge til at vokse i det første halve år. Koens mælk er ikke beregnet til mennesker. Kunne man forestille sig at vi begyndte at drikke mælken fra andre pattedyr, for eksempel en hund? Eller hvad med at fortsætte med at drikke mælk fra mennesker hele livet? Tanken er utiltalende, men det er jo ikke anderledes med koens mælk.

Komælk

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan sagtens få dækket sit behov for kalk andre steder fra end fra mælk, der er for eksempel masser af kalk i kornprodukter og frø (f.eks. sesamfrø og solsikkefrø) i mandler og nødder, i de fleste friske, især grønne grøntsager som grønkål og broccoli, bønner og bælgfrugter, i tofu, i oliven,  i tørret og frisk frugt og ikke mindst i hårdt vand. Et glas skummetmælk giver cirka 300 miligram (mg) kalk. 100 gram sojabønner giver 240 mg kalk. 100 gram grønkål indeholder 210 mg kalk og optages 3 gange så effektivt som kalk fra mælk.

Grønkål

 

 

 

 

 

 

 

D-vitamin hjælper kroppen til at optage kalk. Det betyder, at kroppen ikke kan optage nok kalk, hvis den ikke får nok D-vitamin. I stedet tærer kroppen på kalken i knoglerne, og så er det, at knoglevævet begynder at nedbrydes, og at der på sigt er forhøjet risiko for knoglebrud. Så det er meget vigtigt at man får rigeligt med D-vitamin, og gerne tager et tilskud i vinterhalvåret, personligt spiser jeg det hele året.

Mange alternative behandlere har i årevis været modstandere af mælkedrikkeriet og har haft gode resultater med at anbefale at lægge mælken på hylden. Samtidig har sundhedsstyrelsen/Arla/de danske landmænd fortsat med at opfordre os til at drikke masser af mælk.

En stor svensk undersøgelse udgivet i British Medical Journal sidste år viste at et stort forbrug af mælk muligvis kan være meget sundhedsskadeligt.

Kvinder, der drak tre glas mælk eller mere dagligt, havde hele 93 procent større risiko for at dø i perioden på 22 år sammenlignet med kvinder der drak mindre end ét glas om dagen.

Samtidig havde gruppen, der drak tre glas mælk om dagen, 16 procent større risiko for knoglebrud.

Både mænd og kvinder, der drak meget mælk, havde markører for et højere niveau af oxidativ stress og mændene havde tegn på forhøjet betændelse i kroppen.

Årsagen kan muligvis være stoffet galaktose, der dannes i tarmen, når vi nedbryder mælkesukker da stoffet muligvis øger betændelse og oxidativ stress [som beskadiger cellerne] i kroppen. Hvis man giver forsøgsdyr stoffet, ældes de og dør tidligere.

Komælk

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina W. Schnohr, Ph.d. i Sundhedsvidenskab, og forfatter til en række artikler om sammenhængen mellem mælk og sundhed siger følgende:

”..intet rent videnskabeligt tyder på at mælk er sundt – tværtimod. Vi ser studier der viser sammenhæng mellem mælk og sygdomme som prostatakræft, brystkræft og Alzheimers, men disse hører vi ikke så meget om, til gengæld får vi af vide at mælk beskytter mod knogleskørhed, men det er ikke videnskabeligt bevist – tværtimod.”

Man kan så undre sig over hvorfor i himlens navn sundhedsstyrelsen bliver ved at anbefale at vi drikker mælk? Hertil siger Christina:

”Sundhedsstyrelsen har fortalt mig, at de baserer deres anbefalinger på madkultur og madvaner. Det er ikke sundheden der er deres primære interesse. Når de laver anbefalinger baseret på hvad danskerne i forvejen spiser, er forskningen jo stået af for længst. Med den fremgangsmetode bliver det pludselig et pragmatisk hensyn og forskningen er sgu ikke pragmatisk!”

Jeg var virkelig chokeret over at læse dette! I så fald kan man jo godt sætte et stort, fedt, sort kryds over Sundhedsstyrelsens anbefalinger for man kan ikke bruge dem til en hujende fis!

Og én ting er sikker: Vi kan sagtens klare os helt uden mælk.

Og for mig er det meget simpelt: Koens mælk er til for kalven. Punktum.

Glad ko på græs

 

 

 

 

 

 

 

/krop-sundhed/tre-glas-maelk-om-dagen-koblet-til-oget-risiko-dod

http://sund-forskning.dk/artikler/kalk-0

http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

www.madogsport.dk/er-maelk-sundt/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *