Hvor meget kød spiser vi?

Jeg har spist kød det meste af mit liv. Jeg har spist det af alle de samme grunde som alle andre. Mine forældre og samfundet har lært mig at det er det man gør. Jeg har lært at vores krop har brug for proteiner fra kød og uden kød får man proteinmangel og bliver syg. Og jeg har lært at vegetarer er blege, anæmiske og fejlernærede. Og at dyrene er sat på jorden for at menneskene kan spise dem.

Men i dag ved jeg at intet af det er sandt. Vi kan sagtens få alle de proteiner vi har brug for uden at spise kød.  Med mindre man ligefrem sulter eller spiser meget ensidigt er det stort set umuligt at lide af proteinmangel i Danmark for proteiner findes i næsten al mad. Faktisk får de fleste danskere, energimæssigt set, for meget protein.

Hvor meget kød spiser vi

I Danmark spises der rigtig meget kød. Faktisk har vi aldrig spist så meget kød som vi gør nu og Danmark hører til blandt nogen af de mest kødspisende lande i verden. Produktionen af kød i Danmark er tredoblet gennem de sidste 50 år. Og på verdensbasis forventes produktionen af kød at blive yderligere næsten fordoblet inden år 2050.

kød

 

 

 

 

 

De internationale forskere i World Cancer Reseach Fund anbefaler, at det gennemsnitlige indtag af rødt kød er på max. 400 gram om ugen. Saltet kød, røget kød og kemisk forarbejdet kød skal vi helst helt undgå. Så ud med både bacon, spegepølse, leverpostej, hamburgerryg osv.

Danske mænd spiser i gennemsnit 987 gram rødt kød og kødpålæg pr. uge, eller mere end dobbelt så meget som de 400 gram. Danske kvinder ligger også for højt på 623 gram per uge.

Danskernes forbrug af kød er fordoblet over de seneste 50 år. Tidligere har kød været betragtet som en luksusvare og noget man spiste ved særlige lejligheder, men med den stigende velstand op igennem 60’erne og 70’erne begyndte forbruget af kød gradvist at stige og i dag har vi vænnet os til at alle måltider er bygget op omkring kødet.

Der er mange helbredsmæssige risici forbundet med for stort et indtag af kød.

Heldigvis begynder der for alvor at ske noget nu, kurven er begyndt at knække. Flere og flere danskere har fået øjnene op for at det er en god ide at skære ned på kødforbruget og det er blevet populært at have kødfri dage.

Om man gør det af hensyn til dyrene, klimaet, forureningen, ressourcerne, helbredet eller andet er i princippet ligemeget, bare man gør det. Og den stigende medie omtale har endelig fået folk til at begynde så småt at vågne op.

Jeg har armene oppe :)

Desværre ser det nu ud til at det går den stik modsatte vej i lande som Kina og Indien, hvor man traditionelt set har haft et meget lille kødforbrug. Men den stigende velstand i disse lande får nu desværre befolkningen til at øge deres forbrug af kød.

Lad os håbe at vi i Vesten på lang sigt efterhånden kan vise vejen. Der er dog et stykke vej derhen endnu…

grise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *