Hvordan smager regnskoven

Da mine børn var små, var de ofte kræsne, ligesom de fleste danske børn, som aldrig har prøvet at sulte. Det ærgrede mig altid, når de ikke ville spise den mad, jeg serverede, og hver gang fik de foredraget om de sultne børn i Afrika :)

Der er en stor skævhed i verden. En skævhed i fordelingen af verdens ressourcer. I den vestlige verden lider mange af livsstilssygdomme på grund af overspisning eller spisning af usund mad. I andre dele af verden er der folk der lider af underernæring eller fejlernæring.

I skrivende stund er vi 7,3 milliarder mennesker på jorden. Og dette tal stiger hele tiden. Prøv at checke dette link, det er faktisk en lille smule skræmmende at se hvordan tallet bare stiger og stiger: http://www.worldometers.info/world-population/

Ud af de 7,3 milliarder er der ca. en milliard, som ikke har mad nok. Det er altså ca. 1/7 af verdens befolkning, som lider under mangel på mad.

Det estimeres, at vi i år 2050 vil være 9 milliarder i alt. Altså en stigning i verdens befolkning på næsten 2 milliarder. Alle disse nye verdensborgere skal også have noget at leve af på vores allerede udpinte jord.

Som det ser ud lige nu, bruger vi ifølge FN skræmmende 30 % af jordens landmasse til produktion af kød.

Nærmere betegnet omkring 70 milliarder landbrugsdyr.

Organic-Cow

En enorm masse plads, som man i stedet kunne benytte til dyrkning af afgrøder til menneskeføde.

Ud af de 30 % optager selve dyrene en del af pladsen, men resten, som er en meget stor del, bruges til dyrkning af de afgrøder, som de mange dyr spiser.

For at producere 1 kg. oksekød skal der produceres ca.  7 kg. korn.

  • Der ville være mad til syv gange så mange mennesker hvis vi alle spiste grøntsager.
  • Der ville være mad nok til ca. 31 millioner mennesker i et år, hvis kornforbruget til danske husdyr på et år blev brugt til mennesker.
  • Hvis hver dansker lader være med at spise kød én dag om ugen, kunne afgrøderne bruges til 1,3 millioner menneskers madrationer året rundt.

Et kilo kyllingekød = 4 personers dagsration

Et kilo svinekød = Syv personers dagsration

Et kilo oksekød = Femten personers dagsration

(Ifølge Folkekirkens Nødhjælp er en nødration = 655 gram om dagen.)

Så hvis vi skærer ned på kødforbruget kan der altså blive plads til dyrkning af mad til rigtig mange mennesker i stedet for dyr.

Gandhi udtalte engang, at “den rige mands ko stjæler den fattige mands brød”.

Den vestlige verden tilfredsstiller sit store behov for kød på bekostning af de fattige i andre del af verden. Er det virkelig i orden?

Der er meget fokus på bevarelse af regnskoven og dette støtter de fleste, for det er en helt unik natur.

(South America) - Amazon amazon-rainforest-hero

Men også i forhold til rydning af regnskoven er kødproduktionen en kæmpe synder.

For en meget stor del af det foder, der bliver produceret, også til danske dyr, bliver dyrket der, hvor regnskoven før var. Enorme mængder af regnskov bliver ryddet for at gøre plads til dyrkning af sojaplanter, som bruges netop til foder til landbrugsdyr.

5680734393_056b4e9b19_b BRAZIL_AMAZON_DESTR_287464a

Så hver gang du spiser et stykke kød, så tager du et lille stykke regnskov med.  

Måske kan du sige nej tak til kød, bare engang imellem?

Hver eneste gang du vælger kød fra har du gjort mindst 5 gode gerninger:

  • Du har gjort en god gerning i forhold til dyrevelfærd.
  • Du har gjort en god gerning i forhold til sult i verden.
  • Du har gjort en god gerning i forhold til regnskoven.
  • Du har gjort en god gerning i forhold til CO2 udledning og vandforbrug.
  • Du har gjort en god gerning i forhold til dit eget helbred.

Selvfølgelig ender problemer med sult, rydning af regnskov, CO2, vand og forurening ikke lige nu, bare fordi du eller jeg siger nej tak til bøf i aften.

Men hvis nogen kommer og påstår, at det ikke nytter, at lige netop DU skærer ned på dit kødforbrug eller bliver vegetar, så er det noget værre vrøvl.

Det nytter! Og vi bliver flere og flere, og jo flere vi bliver, jo mere nytter det. Der vil komme meget mere fokus på dette i nær fremtid, det er jeg slet ikke i tvivl om. For der er ingen vej tilbage, det er nu, vi skal tage ansvar.

Dette er vejen frem og det er her, det starter.

Ved dit middagsbord.

 

http://www.worldometers.info/world-population/                              http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2760970/500-gram-koed-kraever-vand-svarende-til-et-bad-hver-dag-i-seks-maaneder/                         

http://old.etiskraad.dk/da-DK/Temauniverser/Etikoglivet/Stamcellekoed.aspx          http://www.redjordensimpelt.dk/#!start-her/xfptd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *