Krydret linserulle med tahin dressing

Jeg læste for nyligt en artikel, som gjorde mig vred. Det skønnes nu i en ny rapport, at 228.000 hektar dansk jord, et område som svarer til HELE FYN sammenlagt, har et problematisk højt niveau af ophobet zink, som stammer fra svingegylle.

rapsmark

 

 

 

 

 

 

 

For at mindske antibiotikaforbruget i svineproduktionen er man i stedet begyndt at give smågrisene zink, som forebygger den diarre de får som følge af at de alt for hurtigt bliver taget fra soen. Imidlertid ophobes stoffet i landbrugsjorden og det er et alvorligt problem, da zink fremmer antibiotikaresistens og samtidig er det sundhedsskadeligt hvis vi får for meget zink igennem kød, korn eller drikkevand.

Man har målt en stigning i zink koncentrationerne i landbrugsjorden siden 1998 på 23,9% og en stigning i kobber koncentrationerne på 18,6%. Og man har ikke nogen viden om hvordan man skal fjerne den ophobede zink og kobber fra jorden igen.

Læger og resistensforskere er stærkt bekymrede og forklarer hvorfor problemet skal tages alvorligt:

”Når jordbakterier udsættes for meget zink, bliver de efterhånden resistente overfor zink, og vi ved, at zinkresistente bakterier ofte også er resistente overfor antibiotika. Svinegylle udgør en særlig risiko, fordi den også indeholder antibiotikarester og antibiotikaresistente gener. Hele denne cocktail er ideel til at sprede antibiotikaresistens i miljøet, og det øger risikoen for, at vi ikke kan behandle infektioner i mennesker med antibiotika”, siger lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, Kristian Koefoed Brandt.

Det er jo skruen uden ende. Vil vi virkelig betale SÅ høj en pris for flæskesteg og frikadeller? Ikke alene skal de stakkels grise leve et usselt liv, vi ødelægger også samtidig naturen og vi risikerer at der ikke længere findes nogen antibiotika som kan hjælpe os når vi bliver syge.

Er det virkelig det værd? Vågn op og tag det alvorligt. DU kan gøre en forskel. Drop svinekød i det daglige og prøv i stedet denne skønne opskrift :)

Krydret linserulle med tahin dressing

Jeg bliver mere og mere glad for tahin. Med tilsætning af forskellige krydderier egner det sig virkelig godt som dressing eller tilbehør til mange forskellige retter.

4 pers.

Krydret linserulle med tahindressing

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

Linser:

  • 2,5 dl. belugalinser
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. koriander
  • 1 tsk. olie

Dressing:

  • 2 spsk. tahin
  • 3-4 spsk. vand
  • 2 spsk. citronsaft
  • Olie
  • 2 fed hvidløg
  • Salt/peber
  • 1 tsk. sriracha

Grønt:

  • Et mindre stykke rødkål, grønkål, palmekål eller andet
  • 2 gulerødder
  • 3 forårsløg
  • 1 avocado
  • 2 spsk. ristede solsikkefrø
  • 8 hvede tortilla

Fremgangsmåde:

Kog linserne efter anvisningen på pakken, de kan sagtens koges dagen før, da de ikke skal serveres varme. Mens de stadig er varme, blandes de med spidskommen, koriander og olie. Krydderierne trænger bedst ind i linserne, når de er varme. Stil dem til side og lad dem køle ned.

Imens blandes dressingen. Kom tahin i en skål og tilsæt vand, citronsaft, presset hvidløg, salt/peber, olie og sriracha. Den skal være lidt tyk men cremet, er den for tyk, tilsæt lidt mere vand/citronsaft og smag til.

Grønt:

Her kan i princippet bruges hvad som helst man har i køleskabet. Jeg havde palmekål og da jeg synes, den er lidt for grov som rå, fik den lige et hurtigt opkog. Gulerødder rives, forårsløg snittes og avocado skæres i skiver. Solsikkefrøene ristes lidt på panden.

Tortillaerne varmes en smule i ovnen, endelig ikke ret meget, så kan de ikke rulles. Nu lægges linser samt grønt på rullen og den rulles sammen og spises med den lækre krydrede dressing.

Velbekomme :)

 Krydret linserulle med tahindressing

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.dr.dk/nyheder/indland/problematiske-tungmetaller-fra-svinegylle-ophobes-i-landbrugsjorden

www.feastingathome.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *