Make love not war

Da jeg startede på processen med ikke længere at spise kød, skete der noget, som jeg slet ikke havde forudset. Og det var min omverdens reaktion.

Jeg havde forventet, at det ville blive svært og besværligt og tidskrævende og fyldt med afsavn.Det blev faktisk slet ikke så svært, besværligt, tidskrævende og fyldt med afsavn som jeg havde forventet.

Men min omverdens reaktion – den havde jeg slet, slet ikke været forberedt på. For det overraskede mig meget at man som vegetar skal forsvare sit valg hele tiden. Man bliver konstant udfordret og konfronteret med folks fordomme og fordømmelse, som stort set altid har rod i uvidenhed. Man bliver hånet, gjort grin med og talt ned til. Og jeg blev så træt, så træt af konstant at skulle forsvare mit valg.

Jeg havde lidt svært ved at tackle det i starten men fandt hurtigt ud af at det ikke kun var mig, som havde det problem. Jeg meldte mig ind i nogen vegetar/veganer grupper på Facebook og fandt der et fællesskab og en masse mennesker med præcis de samme problematikker. Samt en masse viden og dejlig inspiration.

heart-583895_960_720

Desværre har det også vist sig at fordømmelsen går begge veje. Også blandt veganere/vegetarer florerer fordømmelsen vendt mod ”kødspiserne” og fra veganerne mod vegetarerne.

Så kære medmennesker, når I tager de første skridt på denne vej, så vær forberedt på at der vil komme udfordringer af denne art. I vil skulle forsvare jeres valg igen og igen. Men husk altid:

Alle er på deres egen individuelle rejse og der er tusindvis af grunde til at folk træffer de valg de gør. Nogen vil altid blive ved at spise kød og vil aldrig forstå eller respektere jeres valg. Men vi er alle selv tidligere kødspisere og vi har alle været igennem en proces, som har ført os derhen hvor vi er nu.

Og det kræver overskud at træffe disse valg. Overskud af økonomisk, fysisk, følelsesmæssig og praktisk karakter. På mange måder er det en luksus og et privilegium at have det overskud.

Mange har det ikke, de har for dårlig økonomi, for dårligt helbred, for presset en hverdag, er for lidt oplyste, har for mange andre ting at bekymre sig om til at de har overskud til at tænke på landbrugsdyr og ændring af madvaner. Og de føler sig måske ubevidst personligt angrebet af dit valg og går derfor selv til angreb.

Og møder vi hinanden med fordømmelse, har det bare den modsatte effekt. Man går i forsvarsposition og så er det opad bakke med den gode dialog.

Så lad os være rummelige overfor hinanden og respektere og acceptere hinandens individuelle valg, det være sig kødspisere, vegetarer, veganer og alle mellemstadierne.

Jeg har for længst besluttet, at jeg vil sprede det gode budskab med kærlighed og inspirere, motivere og oplyse i stedet for med fordømmelse, vrede og had.  Og det virker. Jeg lever ikke helt som veganer endnu men jeg kommer til det på et tidspunkt i mit eget tempo og på min egen vis og jeg håber, jeg kan tage mange med mig i hvert deres tempo.

1597134_10151979608258737_1245438155_o

Lad os ikke putte hinanden i bokse, som hedder kødspisere, vegetarer, veganere, flexitarer osv. Det er stammementalitet og hører urtiden til. Lad os ikke gruppere os i stammer. Vi er alle mennesker på godt og ondt.

Vi gør det af kærligheden til dyr, kærligheden til naturen, kærligheden til vores egen krop men glem ikke næstekærligheden til vores egen art.

Hele verden bliver ikke veganere eller vegetarer i min eller mine børns levetid og hvis man vil bruge hele sit liv på at fokusere negativt på det og på dem som fortsat spiser kød, så går det kun udover én selv.

Fokuser i stedet på det positive, fokuser på at der sker rigtig meget i disse år. Spred den gode energi, det gode budskab med kærlighed og rummelighed og lad andre træffe deres eget valg. Tilgiv andre for deres valg og for at de ikke forstår dit.

Man kan ikke sprede et kærligt budskab med had, vrede og fordømmelse. Men man kan sprede det med kærlighed, motivation, oplysning og inspiration og ved at være et godt forbillede.

Så fyld dig selv med kærlighed og lys og spred det gode budskab.

Namaste kære medmennesker.

girl-1132797__180

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *