Mere om grise

I går faldt jeg over en lille film på Facebook, en film som er optaget i et supermarked, godt nok ikke i Danmark, men det kunne det ligeså godt have været.

I filmen står en mand i pålægsafdelingen i supermarkedet og beder folk smage på nogen lækre pølser, som han efter sigende står og laver på en maskine. Folk er vilde med pølserne og vil gerne købe nogen, hvorefter maskinen tilsyneladende løber tør for kød.

Han går så om bagved og henter en sød lille lyserød gris og sætter den ned i maskinen (en lukket kasse). Manden er smilende og glad og bedyrer at det er sådan pølserne bliver lavet, lige på stedet og frisk fra den lille gris.

Det er så her folk stejler. Eller dem man har valgt at vise gør i hvert fald. De vil så absolut ikke have at den lille gris skal dø i maskinen, selvfølgelig ikke, den er jo sød og nuttet og de har set den sprællevende.

Den lille film viser meget tydeligt hvor fremmedgjorte vi er overfor vores mad. For det ER jo levende, søde, nuttede grise vores pølser er lavet af. Vi ser det bare ikke ske. Vores hjerne laver ikke rigtigt koblingen og vi er i en eller anden form for benægtelse. Hvis vi først havde håndteret de små grise, ville de fleste af os ikke længere have lyst til at lave dem til pølser.

mere om grise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det, som smerter mig allermest indenfor landbruget er at se er de forhold vores stakkels grise lever under. Grisen er et af de mest intelligente pattedyr, mindst på linje med en hund og måske endda en smule mere. Der findes masser af undersøgelser og forsøg med grise som underbygger dette. Alligevel bliver de mishandlet på alle tænkelige og utænkelige måder.

Ubehagelige facts om dansk svineproduktion:

  • Hvert år producerer Danmark næsten 30 millioner grise.
  • Hver fjerde gris dør inden egentlig slagtning. 25.000 smågrise dør dagligt. Det er mere end ni millioner døde pattegrise om året. Danmark har verdens højeste pattegrisedødelighed.
  • Danske søer er spændt fast i metalbøjler. Indtil for nylig var det lovligt at fiksere søer nonstop hele deres voksenliv. Nu skal søerne være løse under en del af drægtigheden, men de fikseres resten af tiden. Søer i den industrielle produktion er derfor stadig fikseret næsten halvdelen af deres voksenliv.
  • Danske grise kommer aldrig udenfor. I den industrielle produktion lever grise hele deres liv i en stald.
  • Danske grise er blevet avlet meget større og kan ikke være i boksene og jerntremmerne maser sig ind i søernes kroppe med mærker og sår til følge. Op til 30 % af de udvoksede søer er større end deres bokse og mange af dem må sove med hovedet på fodertruget.
  • 99% af alle danske grise får klippet halerne af. Endda selvom det er ulovligt at klippe grisenes haler af rutinemæssigt.
  • Stik imod loven kastrerer man 98 procent af alle ornegrise og det foregår uden bedøvelse.
  • Pattegrise aflives ved at slynge dem mod jorden i bagbenene
  • 80% af slagtesvin lider af mavesår

Hertil kommer de frygtindgydende forhold i forbindelse med slagtningen og transporten til slagteriet. I dette blogindlæg ligger der et par film som viser dette for dem som kan holde ud at se det.

mere om grise

 

 

 

 

 

 

 

Ville du nogensinde udsætte din højtelskede hund for disse lidelser? Dine pølser, din flæskesteg, kommer fra et sted som er værre end Helvede.

Hvad sker der i hovedet på de danske landmænd? Har de glemt at deres dyr er levende, følende væsener?

Den eneste måde at stoppe den grusomme adfærd i vores landbrug er ved at sætte forbruget af svinekød ned eller endnu bedre helt at sige nej til svinekød. Så længe der er efterspørgsel efter det billige kød, stopper denne produktionsmetode ikke.

Det starter hos os – forbrugerne!

nuttet gris

http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/sites/default/files/landbrugsdyr/svin/Svineproduktion_sandt_falsk2.pdf

http://politiken.dk/indland/ECE2677769/danske-soeer-er-for-store-til-deres-bokse-maa-sove-med-hovedet-paa-fodertruget/

http://www.information.dk/510745

http://anima.dk/fakta-om-dyrene/landbrugsdyr/grise/grisenes-hemmelige-liv/intelligente-og-komplekse-men-misforst%C3%A5et

http://anima.dk/fakta-om-dyrene/landbrugsdyr/grise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *