Nej tak til stenalderkost: Vores gener er til korn og grøntsager

Der er bred uenighed om hvor stor en del vores kost kød har udgjort  i fortiden. Før man begyndte at dyrke jorden, har kosten bestået af kød, fisk, nødder, bær og grøntsager.

Tilhængere af stenalderkost mener at den overvejende del af kosten har været kød, men det har dog for længst vist sig at kødet har udgjort en mindre del af kosten, blandt andet af den simple grund at det aldrig har været let tilgængeligt.

Men for omkring 6000 år siden begyndte vi at dyrke jorden og pludselig blev grøntsager og korn dominerende i vores kost. Tilhængere af stenalderkost mener ikke at mennesket er skabt til at spise det, da vi ikke har gjort det HELT fra starten.

Men ny forskning viser nu at europæernes gener ændrede sig, da vi begyndte at dyrke afgrøder og spise store mængder korn og grøntsager. Vores gener ændrede sig langsomt til bedre at kunne udnytte den nye kost.

korn

 

 

 

 

 

 

 

Forskerne har nemlig nu fundet genetiske forskelle mellem nutidens europæere og de mennesker, der levede her for 3-5000 år siden.

Særligt to genområder er forandret og disse ændringer gør, at vi i dag er specialister i at leve af en kost, der er domineret af korn og grønt.

Det har endvidere vist at at inuitterne, der bl.a består af den oprindelige befolkning på Grønland, ikke har oplevet den samme genetiske selektion i de to gener.

I stedet blev deres gener specialiseret i at få mest muligt ud af en kost domineret af kød og fisk med et højt fedtindhold.

Og det giver rigtig god mening, da de aldrig gik fra at være jægere til at være landmænd, på grund af klimaet på Grønland.

Ifølge tilhængere af stenalderkost har vores gener ikke ændret sig væsentligt de sidste tusinder af år, hvorimod kosten er totalt forandret.

Men den nye forskning viser altså, at det ikke er korrekt. For de to gener ændrede sig på få tusinder år gennem naturlig selektion og som en respons på vores ændrede kostvaner.

Forskningen peger således på, at mennesker af europæisk oprindelse ikke længere er indrettet til at leve, som vi gjorde i stenalderen.

Og det er da gode nyheder, når brød fylder så meget i de fleste danskeres daglige kost.

Brød

Kilde: http://www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidenskab/nej-tak-til-stenalderkost-vores-gener-er-til-korn-og-groentsager

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *